Wegwijzer naar informatie over dementie en dementiezorg - Netwerk Dementie Plus Noordwest Veluwe

lettergrootte

DEZE WEBSITE IS IN BEWERKING

De gegevens op de website zijn niet allemaal up-to-date. Hier wordt hard aan gewerkt. Het streven is de website rond augustus/ september weer up to date te hebben. Voor informatie mail info@dementienoordwestveluwe.nl. 

Informatie over het ontstaan van het Netwerk Dementie Noord-West Veluwe

In 2008 is het Netwerk Dementie Noordwest-Veluwe opgericht. Het doel was om de zorg rond om dementerenden effectiever op te zetten. Daarvoor werd de term casemanager in het leven geroepen. Verpleegkundigen van Icare, Stichting Wijkverpleging, Zorggroep Noord West Veluwe, Curadomi, Verian, GGZ Centraal, Dimence en Beweging 3.0 alsmede diverse Praktijkondersteuners van Huisartsen werden geschoold in het herkennen van- en omgaan met dementie. Deze mensen werden casemanagers genoemd. Inmiddels is deze term al weer achterhaald en wordt er gesproken van dementie verpleegkundige. In de afgelopen 10 jaar heeft intensieve samenwerking geleid tot een effectief werkend netwerk waarin afspraken zijn gemaakt die de zorg rond dementie hebben verbeterd. Het netwerk draagt zorg voor de inwoners van zeven gemeenten: Harderwijk, Ermelo, Putten, Nijkerk, Nunspeet, Oldebroek en Elburg.

Aangezien de doelstelling toe te werken naar integrale ouderenzorg zowel bij het Netwerk Dementie als bij GezondVeluwe nagestreeft werd, en de organisaties elkaar ook deels overlapten, is besloten het Netwerk Dementie per 2018 onder te brengen bij GezondVeluwe. Lees verder op de site van GezondVeluwe.

Informatie over dementie op de Noordwest-Veluwe 

In Nederland zijn er op dit moment ruim 260.000 mensen met dementie, een aantal dat de komende jaren sterk zal toenemen. Ongeveer 12.000 van deze mensen zijn jonger dan 65 jaar. In het gebied Noordwest-Veluwe wonen meer dan 3.000 mensen met dementie. De kans is erg groot dat iedereen, direct of indirect, te maken krijgt met dementie.

Er is heel veel algemene informatie over dementie bekend. U zult een korte beschrijving daarvan op deze website vinden en voor eventuele verder informatie wordt u doorgelinkt naar andere websites. We hebben deze website opgezet om u wegwijs te maken en duidelijkheid te geven over hoe de zorg omtrent dementie geregeld is op de Noord-West Veluwe en om u te verwijzen naar de juiste hulp en ondersteuning. De opzet is eigenlijk heel simpel: wat kan ik doen bij verdenking op dementie, waar kan ik aan denken als er dementie is vastgesteld en wat voor mogelijkheden zijn er als thuiswonen niet meer gaat.

Daarnaast is er een tabblad voor dementieverpleegkundigen en andere professionals met eenduidige, actuele documenten over werkwijzen, instrumenten en andere wetenswaardigheden.