Verschillende ziektebeelden - Netwerk Dementie Plus Noordwest Veluwe

lettergrootte

Diverse ziektebeelden en het beloop

Als iemand de diagnose dementie krijgt, is er vaak al langere tijd iets aan de hand. Soms begint het met verwardheid, problemen met namen, de tijd, plannen of het hanteren van voorwerpen. Pas als er meerdere van deze verschijnselen tegelijk optreden kan er dementie gediagnosticeerd worden.

Veel mensen met dementie hebben een langdurig ziekteproces, soms meer dan 10 jaar. Bij anderen duurt het korter. Sommigen krijgen een andere ziekte waaraan diegene overlijdt. Hoe het ziekteproces verloopt hangt van veel factoren af, zoals de onderliggende ziekte, de omstandigheden, de lichamelijke conditie maar ook de persoonlijkheid van de persoon.

Ziekteverloop

Het ziekteverloop van de ziekte van Alzheimer staat beschreven op de site van Alzheimer Nederland: 'Fases van Alzheimer'. Opvallend is dat de ziekte vele jaren duurt en dat er in het begin nog geen duidelijkheid is, maar wel vermoedens. 

Alzheimer Nederland geeft ook informatie over andere ziektebeelden en hun verloop.

Meer informatie

Er is een handige app met concrete informatie over dementie en allerlei vragen en problemen die deze ziekte in de dagelijkse praktijk oproept: www.alzheimerassistent.nl

Meer informatie over dementie vindt u op www.alzheimer-nederland.nl en www.modernedementiezorg.nl.