Vergeetachtig of dement? - Netwerk Dementie Plus Noordwest Veluwe

lettergrootte

Vergeetachtig of dement?

Geheugenproblemen worden soms verward met dementie. Mensen die depressief zijn kunnen bijvoorbeeld ook last hebben van vergeetachtigheid of moeite hebben zich te concentreren. Ook komt 'normale ouderdomsvergeetachtigheid' voor. Als iemand ouder wordt kost het meer moeite om nieuwe informatie op te slaan en eerder opgeslagen informatie op te halen. Veel ouderen gaan zich dan zorgen maken over hun geheugen. Ze zijn bang dat hun vergeetachtigheid een voorteken is van dementie.

Waarop moet men letten?

Op de eerste plaats gaat het bij dementie om een zeer ernstige vorm van geheugenproblemen. Dit is niet te vergelijken met het af en toe even niet op een naam kunnen komen, de sleutels in de auto laten zitten of een verjaardag vergeten. Bij gewone vergeetachtigheid kan met zich vooral de details niet meer goed herinneren van een bepaalde gebeurtenis.

Bij dementie hebben mensen grote moeite met het onthouden van hele gebeurtenissen, zelfs als die pas kortgeleden hebben plaatsgevonden.
Een voorbeeld: de telefoon gaat, men neemt op en voert een gesprek. Vijf minuten later is de dementiepatiënt niet alleen vergeten wíe er gebeld heeft, maar zelfs dát er iemand gebeld heeft.

Niet alleen geheugenklachten

Op de tweede plaats heeft vergeetachtigheid alleen betrekking op het geheugen, terwijl bij dementie ook andere hersenfuncties aangetast worden. Allerlei dagelijkse dingen, zoals aankleden, koffie zetten, autorijden en omgaan met geld, gaan moeilijker en kosten meer tijd. Sommige mensen met dementie hebben ook grote moeite met het juist inschatten van normale alledaagse situaties en gaan bijvoorbeeld met hun pyjama aan boodschappen doen.
Ten slotte kan iemand met dementie langzaam van karakter veranderen en bijvoorbeeld opeens agressief of wantrouwend worden.

Verstoring van het dagelijkse leven

Een derde belangrijk verschil tussen normale vergeetachtigheid en dementie is dat 'gewone' vergeetachtigheid niet leidt tot een verstoring van het dagelijkse leven, terwijl dementie dat wel doet. Vergeetachtig zijn is lastig, maar kan over het algemeen goed ondervangen worden met geheugensteuntjes, aantekeningen of een agenda. Iemand met dementie echter kan niet meer zelfstandig functioneren en heeft toezicht en/of hulp nodig. Dus wanneer iemand klaagt over het feit dat hij zo weinig kan onthouden, maar wel in staat is om bijvoorbeeld het huishouden te doen, zijn financiën te regelen of zelfstandig ergens naar toe te reizen, is de kans dat er sprake is van dementie klein.

Dementie op jonge leeftijd

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen onder de 65 jaar dementie. Zij hebben diverse problemen in het dagelijks leven. Vaak blijft het lang onduidelijk dat dementie de oorzaak is van deze problemen. Meestal denkt men eerst aan depressie, overspannenheid of relatieproblemen. Wanneer de diagnose dementie wordt gesteld, geeft dit duidelijkheid en rust voor de naasten.
Lees verder over ‘dementie op jonge leeftijd’ op de website van Alzheimer Nederland.

Symptomen en signalen

In de video hieronder worden tien symptomen en signalen genoemd om beginnende dementie te herkennen. Herkent u één of meerdere symptomen? Maak een afspraak met uw huisarts of praktijkondersteuner ouderenzorg (POH-O). Hij of zij kan u geruststellen of op weg helpen naar een juiste diagnose.

Als u meer wilt weten over het geheugen en dementie, kijk dan op deze pagina bij Alzheimer Nederland.